Select Page

ANP vrijdag 21 februari 2020| EO|Redactie Langs de Lijn en Omstreken

Rapper Willie Wartaal heeft geen idee welk van zijn liedjes hits worden en welke niet. Dat vertelde hij in Langs de Lijn en Omstreken. Toch gaat hij het proberen, nu in samenwerking met een bijzondere partner: een computer. De rapper maakt deel uit van een team dat het Songfestival voor kunstmatige intelligentie wil winnen.

De VPRO organiseert binnenkort samen met de NPO en 3FM een schaduwsongfestival met alleen maar liedjes die worden geschreven door computers. De muziek wordt daarbij automatisch gegenereerd, maar de computer schrijft ook mee aan de tekst. Er doen 25 teams mee, waarvan 3 teams uit Nederland.

Algoritme

Naast Willie Wartaal is ook datawetenschapper Janne Spijkervet lid van een team. Ze kreeg van de VPRO een dataset met 250 songfestivalliedjes. “Die worden door ons algoritme geanalyseerd”, vertelt Spijkervet. 

Hieruit rollen dan meerdere liedjes. Die liedjes worden vervolgens beluisterd door muziekwetenschapper Ashley Burgoyne, die de beste moet kiezen. Hij analyseerde zelf ook meerdere Songfestivalliedjes: “Ik probeer erachter te komen of er een trucje is.”

De meeste Songfestivalliedjes lijken op elkaar, zegt hij: “Het is vaak goed te zingen en goed te onthouden.” Hits lijken ook vaak op elkaar, zegt hij: “Het heeft wat herhalingen, het is niet te gek, en de eerste keer dat je het hoort wil je niet teveel begeleiding.”

Hit

De computers doen het niet helemaal alleen. Eén van de co-producenten is rapper Willie Wartaal, bekend van de Jeugd van Tegenwoordig. Niet dat hij enig idee heeft welke liedje hits worden, lacht hij: “het is geen rocket science, maar wel heel moeilijk.”

Hij heeft wel eens het gevoel dat een bepaald nummer een hit werd, maar dat gebeurt dan niet. Andersom wel: het nummer Sterrenstof (2010) had hij weinig van verwacht, maar dat is één van de grootste hits van de groep.

Het liedje wat Nederland gaat insturen wordt is nog niet bekend. De VPRO volgt één van de Nederlandse teams, met onder andere Willie Wartaal, in hun proces. In vijf afleveringen, die vanaf vrijdag 10 april op het YouTube-kanaal van 3FM worden gedeeld.